maanantai 19. joulukuuta 2011

Ydinliiketoimintaan keskittyminen alkaa taloushallinnon ulkoistamisesta

Taloushallinto on harvan yrityksen ydinosaamista. Usein onkin kannattaavaa ulkoistaa taloushallinnon toimet joko osin tai kokonaan osaavalle tilitoimistolle. Silloin yrittäjä ja yrityksen johto voi keskityä strategianmukaiseen ydinliiketoimintaan.

Taloushallinto on harvalle yrittäjälle herkkua. Kuitenkin sujuva taloushallinto on välttämätöntä, jotta yritystoiminta säilyisi kannattavana. Sen vuoksi taloushallinnon ulkoistamisessa ei kannata säästellä, olipa kyse sitten kirjanpidon ulkoistamisesta tai yritysjärjestelyn konsulttipalkkioista.

Usein taloushallinnon ulkoistaminen lähtee kirjanpidosta -- useimmat yrittäjät eivät näet tunne kirjanpidon lainsäädännöllisiä vaatimuksia riittävän tarkoin kyetäkseen suoriutumaan lainsäädännön velvoitteista.

Tyypillisesti tilitoimistoa valitseva yrittäjä kiinnittää huomiota vain palvelun hintaan. Tilitoimiston hinnasto on kuitenkin vain yksi tekijä, johon kannattaa kiinnittää huomiota näin tärkeää strategista kumppania valitessa.

Palkanlaskenta seuraa usein kirjanpitoa

Kenties tärkein yrityksen taloushallinnon prosesseista on palkanmaksu. Palkkojen maksaminen ajallaan on yrityksen keskeinen velvoite työntekijöitä kohtaan.

Lisäksi toimiva, oikein ja ajallaan maksettu palkanmaksu takaa että yrityksen työntekijät pysyvät talossa. Palkanmaksun viivästyminen on aina työntekijöille selvä merkki siitä, että talossa ei kaikki ole kunnossa.

Silloin työntekijät alkavat katsella kilpailijoita ja harkita työpaikan vaihtamista.


Sen vuoksi jokaisen yrittäjän menestyksen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että palkat lähtevät talosta ajallaan.

Laskutuksesta selviää helposti itsekin

Usein aloittavan yrityksen ei kannata ulkoistaa esimerkiksi laskutusta. Laskutusta varten on olemassa joukko sekä edullisia että jopa maksuttomia tietokoneohjelmistoja. Niiden avulla saat vaivatta laskettua laskun edellyttämät arvonlisäverot, kunhan tiedät tuotteidesi tai palveluidesi arvonlisäverokannan.

Sen vuoksi pk-yrityksessä laskutus on tyypillisesti toiminto, jonka ulkoistamisella ei saada suuria säästöjä.

Tietysti jos kyseessä on esimerkiksi kuluttajille vähittäiskauppaa harjoittava yritys, voi myyntilaskujen ja kuittien käsittelyssä olla niin paljon työtä että ulkoistaminen kannattaa.

Mutta esimerkiksi pienen konsultointiyrityksen lähtevä laskutus on tavallisesti niin harvinainen iloinen tapahtuma, että laskun lähettää mieluusti itsekin.

Taloushallinnon ulkoistaminen kannattaa usein. Yrittäjän kannattaa ulkoistamispäätöstä tehdessään ottaa huomioon myös palvelun laatu -- ei pelkästään hintaa!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti