lauantai 22. lokakuuta 2011

Auttavatko pikkujoulut yritystä tekemään tulosta?

Suomessa firmat järjestävät perinteisesti työntekijöilleen enemmän tai vähemmän railakkaita pikkujouluja ja muita kemuja. Mutta auttavatko pikkujoulut yritystä tekemään tulosta?
Eilen yritin muutaman työkaverin kanssa etsiä Helsingistä paikkaa, jossa olisimme saaneet vähän parempaa ruokaa juhlan kunniaksi. Emme kuitenkaan olleet osanneet varautua siihen, että puoli kaupunkia haluaa syödä perjantaina ulkona.
Niinpä kaksi ensimmäistä paikkaa oli täynnä. Sen jälkeen aloitimme vimmatun soittokierroksen. Lopulta saimme pöydän eräästä keskusta suuresta ravintolasta.
Tähän aikaan vuodesta pöytä vielä järjestyi, mutta kuukautta myöhemmin tilanne on varmaan toivoton. Jo nyt alkaa monen yrityksen olla vaikeaa löytää pikkujouluja varten sopivaa juhlatilaa Helsingin keskustasta.
Ravintolat ovat täynnä, teattereihin ei enää saa lippuja. Yksityistilaisuuksia varten vuokrattavat juhlatilat saattavat olla liian tyyriitä pienemmän seurueen käyttöön.

Kannattavatko edustusmenot?

Olen kuitenkin viime aikoina pohtinut sitä, kannattaako ainakaan pienen yrityksen ylipäänsä sijoittaa satoja euroja -- tuhansista euroista puhumattakaan -- edustusmenoihin. Auttavatko yrityksen maksamat illanvietot oikeasti tekemään tulosta? Työskentelevätkö ihmiset ahkerammin siksi, että he saavat muutaman kerran vuodessa syödä ja juoda firman piikkiin?
En usko että näin on. Tietysti työntekijän kannalta on mukavaa päästä silloin tällöin syömään vähän paremmin. Toisille myös juomien määrä on jo sinällään suuri plussa.
Yhteisistä illanvietoista saattaa kuitenkin seurata yrityksen kannalta ongelmia: ihmisten väliset skismat nousevat pintaan ja pomot saavat kuulla kunniansa.
Omistajan ja pomon kannalta tämä voi tietysti olla hyvä asia: tyytymättömyys paljastuu, ja kriitikot on mahdollista savustaa ulos työpaikasta.
Tämän vuoksi juhlan jälkeen voi paluu arkeen olla toisinaan hankala.
Jos tuli haukuttua pomoa, menevät seuraavat viikot helposti moraalisen krapulan ja yleisen huolestuneisuuden merkeissä. Uhkaavatko potkut? Saanko unohtaa palkankorotuksen? Mitä työlleni tapahtuu ensi vuoden fuusiossa?

Edustusmenot voivat olla keino kiertää veroja

Moni on varmasti kiinnittänyt huomiota siihen, että edustusmenot tarjoavat yrityksen omistajalle keinon kiertää veroja. Kun rahaa ei makseta palkkana, vaan omistaja saa käyttöönsä erilaisia etuuksia, ei verotettavaa tuloa muodostu -- tai ainakaan verottaja ei kovin helposti pääse asiasta perille.
Sen vuoksi yrityksillä saattaa olla edustusmökkejä ja -veneitä, jotka eivät ole liiketaloudellisin perustein järkeviä hankintoja. Kuitenkin ne voivat omistajan - tai toimivan johdon - kannalta olla erittäin fiksu tapa nauttia yrityksen menestyksestä.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti