maanantai 27. helmikuuta 2012

Henkilöstövuokraus auttaa yritystä menestymään

Henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara. Toisinaan yrityksen on kuitenkin vaikea rekrytoida pysyvää työvoimaa riittävän tehokkaasti. Silloin henkilöstövuokraus voi olla toimiva keino saada yritykselle nopeasti osaavaa henkilökuntaa.

Rekrytoinnin sujuvuus on yritykselle kriittinen menestystekijä. Jos avoimia työtehtäviä ei saada täytettyä nopeasti, kasaantuvat työt liian harvojen harteille. Se vaarantaa työntekijöiden työtyytyväisyyden sekä altistaa heidät työuupumukselle. Sen vuoksi yrityksen ei kannata yrittää selvitä mahdollisimman vähällä työvoimalla.

Toisinaan yrityksen työvoimantarve on vain ajoittaista. Silloin yrityksen ei kannata aina palkata lisätyövoimaa pysyvään työsuhteeseen -- henkilöstövuokrausyrityksen avulla yritys kykenee joustamaan työvoiman määrässä paremmin kuin pelkästään vakituisia työsuhteita tarjoamalla.

Työntekijä on työsuhteessa henkilöstövuokrausyritykseen

Henkilöstövuokrauksessa yritys tekee sopimuksen henkilöstöpalveluyrityksen kanssa. Työntekijä on työsuhteessa henkilöstövuokrausyritykseen, eikä yritykseen, jossa hän käytännössä työskentelee.

Samalla henkilöstövuokrausyritys huolehtii kaikista työsuhteeseen liittyvistä työnantajavelvoitteista -- asiakasyrityksen huolehdittavaksi jää työtehtäviin perehdyttäminen ja käytännön työnjohto.

Henkilöstövuokrauksella on julkisuudessa turhan huono maine: esiin nousevat lähinnä ketjutetut pätkätyöt ja erilaiset epäkohdat.

Kuitenkin henkilöstövuokraus on monella tapaa hyvä asia myös yhteiskunnallisesti: se helpottaa työntekijöiden palkkaamista lyhyisiin työrupeamiin, mikä on sekä työntekijän että yhteiskunnan kannalta hyvä asia.

Lyhyet työsuhteet ehkäisevät syrjäytymistä, tuovat lisätuloja työntekijälle ja kartuttavat valtion verotuloja. Ilman henkilöstövuokrausta suuri osa näistä lyhytkestoisista työsuhteista jäisi toteutumatta, mikä olisi suuri yhteiskunnallinen ja taloudellinen tappio.

Henkilöstövuokraus pienentää yrityksen riskiä

Joustavat työsuhteet auttavat yritystä menestymään, koska työllistämiseen liittyvä riski pienenee. Uuden työntekijän palkkaus on nimittäin aina yritykselle riski työsuhteeseen liittyvän epäsymmetrisen informaation vuoksi.

Informaation epäsymmetria tarkoittaa sitä, että palkkaaja ei tiedä palkattavan kaikkia ominaisuuksia. Hänen on esimerkiksi vaikea tietää etukäteen, kuinka ahkera työntekijä on: ponnisteleeko työntekijä yrityksen parhaaksi vai ei.

Tätä riskiä on pyritty pienentämään esimerkiksi neljän kuukauden koeajan avulla. Neljän kuukauden aikana työntekijä voi osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen työntekijä.

Sama vaikutus on henkilöstövuokrauksella: kun yritys vuokraa työntekijän henkilöstövuokrausyritykseltä, siirtyy riski vuokraajalle. Vuokraava yritys taas kykenee HR-alan spesialistina arvioimaan työntekijän ominaisuuksia vuokraavaa yritystä tehokkaammin.

Sen vuoksi henkilöstövuokraus auttaa taloutta pyörimään tehokkaammin.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti